Leesvoer voor betrokken ouders

 

Ouders weten, als ze bewust hun kind lief hebben, dat scheiding voor een kind nogal ingewikkeld is om te verwerken.  Dus lezen ouders veel daarover, nog voordat het idee van scheiding gestalte aanneemt.  Ja, waar ouders ruzie maken en niet weten hoe te  communiceren  in zo'n situatie is kennis opdoen ten behoeve van het geliefde, ontvankelijke kind erg belangrijk.  Er bestaan zowaar leuke  cursussen.

Het is een ouderlijke verantwoordelijkheid (BW1:247).

 

Eerst geven kinderen zelf wat tips aan ouders:

 

  • Kinderen vinden het belangrijk dat ouders normaal met elkaar omgaan en geen ruzie maken waar ze in gehoorafstand en in zichtbereik zijn van hen, uw ontvankelijke kinderen. (Kinderen regelmatig aan ruzie laten blootstaan heet 'kindermishandeling' in de  risicotaxatielijsten  van jeugdzorg).
  • Kinderen willen dat er mèt hen gepraat wordt; ze willen geïnformeerd worden over de scheiding, dat er geluisterd wordt naar hun  mening  èn naar wat zij moeilijk vinden in deze situatie. (Dat is ook interessant, omdat het noopt tot kennisvergaring om later een goed antwoord te geven in plaats van te speculeren; beloof dus er op terug te komen nadat u wat gelezen hebt uit liefde voor het kind, en daarom staan hieronder boeken ten behoeve van het kind en uw representatiemogelijkheden).
  • Kinderen willen betrokken worden bij het maken van afspraken over de woonsituatie en over omgangsregelingen. (Dat kan creatief! Verwonder u zich maar!).
  • Kinderen zouden het liefst zien dat ouders na de scheiding dicht bij elkaar gaan wonen. (Je wilt dat de ex weg is met diens fratsen, maar het blijft één der ouders van het zich ontwikkelende kind).
  • Kinderen willen graag dat ouders samen ervoor zorgen dat zij de beide ouders kunnen blijven zien. (Dat is psychologisch van dusdanig belang dat het afwijken daarvan schadelijk kan zijn! Zeker het op 'jeugdzorg' of RvdK laten aankomen geeft extra spanningen en is risicovoller dan u denkt! De RvdK komt vaak al bij de scheidingsrechter om de hoek kijken, dus wees de RvdK voor door wel een  familie- of omgangsplan  klaar te hebben voor uw juridische scheiding!).
  • Kinderen willen graag gehoord worden over hun toekomst. (Daarover bestaat veel meer informatie dan dat ouders gewoonlijk weten; dus lees ten behoeve van uw schattig kind).

Wanneer communiceren lastig is, bestaan er  communicatietechniekcursussen,  die erg leuk en interessant zijn en nooit weggegooide investering zijn.

 

Verder enkele tips aan ouders:

 

  • Maak kinderen geen deel van het scheidingsproces met keuzes voor de één of de ander; maakt van het kind geen wapen naar de ex.
  • Laat kinderen niet kiezen.
  • Geef kinderen een verhaal waarmee ze verder kunnen, maar blijf bij jezelf en niet bij de ‘ander’. (Niet: 'de ander ging vreemd', wat een loyaliteitsconflicterende boodschap is).
  • Ga uit van het kind. (Als dit kind bijvoorbeeld niet graag gaat logeren is co-ouderschap niet handig).
  • De scheiding is de zorg van de ouders. Kinderen moeten zich om andere dingen (kunnen) bekommeren: hun huiswerk, hun vriendjes en vriendinnetjes, hun sport, het oefenen voor de muziekles, etc..

BOEKEN:

En dan nu wat boeken voor ouders die (mogelijk gaan) scheiden, ter voorbereiding; u kunt bij de bibliotheek ook boeken aanvragen:

 

“Aan alle gescheiden ouders. Leer kijken door de ogen van je kind.” (2013) Marscha Pinedo & Petra Vollinga.

Marscha Pinedo, oprichter van  Villa Pinedo,  neemt ouders in dit boek bij de hand. Ze laat de kinderen zelf aan het woord, in persoonlijke verhalen over de dingen die zij meemaken, voelen en denken. Op een indringende manier openen deze kinderen ouders de ogen, aangevuld met tips en adviezen van deskundigen en oefeningen waar ouders meteen iets mee kunnen.   ISBN 978 94 005 0365 6.

 

“Echtscheiding: kiezen voor het kind”; Femke van der Gun en Lavinia de Jong. In “Echtscheiding: kiezen voor het kind” staan de ervaringen van de kinderen zelf centraal.   Femke van der Gun en Lavinia de Jong deden onderzoek naar de wijze waarop kinderen de echtscheiding van hun ouders beleven en gingen daarvoor in gesprek met tweeëntwintig kinderen in de leeftijd van 10 tot 14 jaar.   De kinderen spreken zeer openhartig over hun ervaringen en gevoelens ten aanzien van de scheiding.   Vooral de nieuwe woonsituatie en het contact met hun ouders staan centraal.   Bovendien geven de kinderen zelf adviezen voor gescheiden gezinnen. “Echtscheiding: kiezen voor het kind” helpt ouders te begrijpen wat er ìn (ontvankelijke) kinderen omgaat en hoe rekening met hen kan worden gehouden.

 

“Ik & Co en Ik &Zo”, Boekjes voor ouders die samen de zorg goed willen blijven bieden en het kind dat vaker dan andere kinderen moet wisselen van huis, slaapkamer en gezin. Behalve praktisch kan het ook een persoonlijk document worden waarin ervaringen, gebeurtenissen, foto's en tekeningen een plaats krijgen. Auteur Jacqueline van Dijk.

 

“Uit elkaar”. Gesprekken met kinderen van gescheiden ouders, auteur Comald Maas. Voor de kwetsbare positie van kinderen rond een echtscheiding wordt meer dan eens -terecht- de aandacht gevraagd.  Welke impact heeft zo'n ingrijpende gebeurtenis precies op hen, zowel op de korte als op de lànge termijn?  Op die vraag geeft "Uit elkaar" een antwoord, terwijl ook de achtergronden van de scheidingen vaak vrij uitvoerig worden geschetst. Auteur Cornald Maas is zelf kind van gescheiden ouders.  Voor Volkskrant-Magazine interviewde hij tientallen lotgenoten. Een selectie daarvan werd gebundeld.  Dat leverde een verzameling zeer gevarieerde verhalen op. Jong en oud, autochtoon en allochtoon, komen aan het woord.

 

“En ze leefden nog lang en gelukkig”.  Kinderen en scheiding.  Auteur: Liesbeth Smulders-Groenhuijsen.  Een boek dat zeer uitgebreid aandacht besteed aan de impact van een scheiding op kinderen en hoe je hier als ouder kan mee omgaan.

 

“Kind en echtscheiding”. Een ontwikkelingspsychologisch perspectief.  Auteurs: Karin Singendonk & Greet Meesters.  Dit boek staat stil bij het belang van (psychologische) scheidingsbemiddeling, effect van scheiding op kinderen op korte en lànge termijn, nieuw samengestelde gezinnen, hoe je kinderen kan helpen bij een scheiding.

 

“Kinderen en hun ouders na een scheiding”.  Auteur: Jacqueline van Swet.  Dit boek staat stil bij de gezinssituatie na een scheiding, hoe kinderen kunnen reageren op een scheiding, hoe je kan omgaan met  conflicten  en hoe je kinderen kan helpen om de scheiding een plaats te geven. (Kinderen na scheiding hebben echt een extra psychisch rugzakje te torsen!)

 

“Kinderen en scheiding”.  Auteur: Marleen Heylen.  Dit boek behandelt het psýchologisch proces van scheiden en de plaats van kinderen hierin.

 

“Twee ouders apart”. Jongeren over de scheiding van hun ouders!  Auteur: Els Put.  Aan de hand van getuigenissen van jongeren zoekt dit boek antwoorden op de vraag welke gevolgen een scheiding heeft. Hoe kun je als jongere de toekomst positief tegemoet zien?  Hoe groei je op in een nieuw samengesteld gezin?  En hoe ga je om met afspraken en regelingen?  Het boek is zowel bedoeld voor ouders en jongeren, als voor hun vrienden, ouders, grootouders, leerkrachten.

 

“Samen uit elkaar”. Echte ouder blijven na de scheiding.  Auteur: Inge de Waele.  Dit boek bevat realistische tips en adviezen die de ouders zelf verder helpen om na de scheiding hun ouderrol (met de andere ouder ergens anders) op een constructieve manier in te vullen.

 

“Kinderen en echtscheiding”.  Auteur: Ludo Driesen.  Een lees- en werkboek voor echtscheidingskinderen, ouders en begeleiders met o.a. aandacht voor het róúwproces bij echtscheiding.    Niet te onderschatten!

 

“Kind van gescheiden ouders, kind van de rekening”; Edward Teyber. 

'Als ik lief ben, komt pappa misschien wel weer thuis.'  'Als ik zorg dat ik in de problemen kom, dan moeten pappa en mamma wel weer met elkaar gaan praten, en dan komt alles weer goed.'    'Als pappa wegging, zal mamma dan niet ook weggaan?'….

Waarom voelen kinderen zich verantwoordelijk voor de scheiding van hun ouders?  Hoe leg je een scheiding uit aan kinderen?  Hoe voed je kinderen (samen) op na de scheiding?  In “Kind van gescheiden ouders. Kind van de rekening?” geeft Edward Teyber specifieke informatie en praktische richtlijnen, zodat ouders hun kinderen kunnen helpen bij de vragen en problemen die door de scheiding worden opgeroepen.  Ouders die gaan scheiden moeten bedacht zijn op de typische kinderzorgen in deze ellendige crisis en de tijd daarna, en begrijpen hoe zwaar deze problemen voor hun kinderen wegen.  In de nieuwe editie zijn inzichten uit recent onderzoek verwerkt, nieuwe case-studies zijn toegevoegd en de presentatie is sterk verbeterd.

 

“Scheiding en ouderschap”.  P. Vermeulen.  De auteur belicht het scheidingsproces in al haar facetten, met oog voor zowel de positie van ouders als die van kinderen.  Hij beschrijft hoe kinderen omgaan met scheiding (loyaliteit, wens tot hereniging) en geeft informatie over de ouder-kindrelatie na de scheiding (verblijfplaats, ouder-kindregeling, co-ouderschap).  Hij besteedt aandacht aan ouders en conflicten, en het èffect daarvan op de kinderen.  Verder komt hulp bij scheiding ([psychologisch verantwoorde] mediation, ouderschapsplan) aan bod, evenals nieuwe relaties en de invloed van de scheiding op de schoolprestaties van het kind.   “Scheiding en ouderschap” informeert en ondersteunt ouders die gaan scheiden of gescheiden zijn en biedt perspectief op een gezonde ontwikkeling van hun kind.

 

“Kinderen en gescheiden ouders”.  Charlotte Visch.  Na een echtscheiding vinden in een gezin veel veranderingenplaats.  Niet alleen moeten kinderen steeds weer afscheid nemen van een van de ouders, ook zijn sommige kinderen gedwongen te verhuizen en van school te veranderen.  Er ontstaan voor de kinderen ineens twee werelden: de plek van papa en de plek van mama.  En ze zijn boos en verdrietig over wat hun is overkomen.  Sommige kinderen uiten zich agressief en onhandelbaar, sommigen hoor je niet en wekken schijngedrag op waarop ouders zich verkijken, anderen gedragen zich angstig en blijven vragen om geruststelling:  ‘Je vindt me toch wel lief hè?’   - In dit boek geeft Charlotte Visch tips en adviezen om echtscheiding voor kinderen zo draaglijk mogelijk te maken.  Verder geeft ze adviezen hoe kinderen weerbaar te maken, zodat zij allerlei onverwachte en moeilijke situaties het hoofd kunnen bieden.

 

“Het ouderverstotingssyndroom”. Oorspronkelijke titel: Alienation Syndrome door Richard A. Gardner. Platform SGF.   (Tegenwoordig is in handboek DSM-5 de pathogene CAPRD opgenomen waarin PAS, oudervervreemdingssyndroom, past!).    J. Zander (1999).   Een echtscheiding brengt een kind vaak in een loyaliteitsconflict.  Dat leidt vaak tot een ouderverstotingssyndroom (CAPRD) met ernstige gevolgen, aldus Joep Zander.  Als je gezamenlijke zorg voor kinderen van gescheiden ouders niet handhaaft, komt dat meestal neer op een moordend regime dat niet voldoet aan de intrinsieke moraal van het Salomonsoordeel.  De persoonlijkheid van het kind wordt blijvend gespleten door het moeten haten van een betrokken liefhebbende ouder [ver weg].

 

“Gescheiden – met je ex toch samen goede ouders”.   Carlijne Vos.  Afscheid nemen van je ex en tegelijkertijd samen goede ouders blijven?  Het lijkt een onmogelijke opgave.  Emoties als woede, ongeloof en verdriet buitelen over elkaar heen terwijl je verstandige beslissingen moet nemen omwille van de kinderen.   “Gescheiden – met je ex toch samen goede ouders”  biedt ex-partners handvatten om op een goede manier met elkaar om te gaan.  Met inzicht in de emoties van jezelf, je ex en de kinderen zet je makkelijker een streep achter het verleden en kun je je kinderen een trauma besparen.

 

“Als je kind gaat scheiden”. Handboek voor ouders en grootouders.  Auteurs: Marijke Sikkel & Manon Sikkel.  Boek voor grootouders die hun volwassen kind en hun kleinkinderen willen steunen n.a.v. een scheiding. (Het is ook een later groot kindbelang de beide families te blijven ‘kennen’ voor de identiteitsfase!).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Op https://jeugdbescherming.jimdo.com/kwaliteit/ staan meer informatieve artikelen.

 

 

Zeker wanneer de RvdK en 'jeugdbescherming' om de hoek komen kijken (al bij een scheidings-zitting van de rechter), zal niet alleen het kind met deze gevoelens zitten.

Ouders onder toezicht (OTS, in Burgerlijk Wetboek 1 artikel 255, kortweg: BW1:255) zullen verwonderd raken dat ze naast de scheidings-emoties ook nog deze te verduren hebben.

Deze 'jeugdzorg' behoort niet tot het diagnostieke, voorlichtende domein, doch slechts tot het sociaal domein.

De werkers zijn niet diagnostisch bevoegd maar hebben wel suggestieve macht; de rechter acht hen 'professioneel', al is de roep om waarheidsvinding  na  de eerste kennismaking enorm!

In de gezondheidszorg zijn er deskundigen met een (psycho)me-dische beroepsregistratie, die meer op hun tellen passen en dus meer overleggen met de cliënt  en alternatieven bieden, incl. juiste voorlichting daarbij.

 

Wat wilt ge als ouders?  Het is een mentale keuze: belangen voor het ontwikkelende kind, dat niet blind of gevoelloos is, òf uw eigen emoties?    Mentale hygiëne door zelfreflectie en zelfanalyse is gunstig voor het kind met een extra psychisch rugzakje op de schouders. Analyse is niet om te oordelen, want oordelen bouwt psychisch muren op, die nutteloos zijn; analyse is goed om het inzicht te krijgen dat op een onderwerp u zich nog ontwikkelen kan.  Bijvoorbeeld met advies van een orthopedagoog-generalist of met boeken over dit onderwerp.

 

Wees 'jeugdzorg' voor!   ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Deze aandachtspunten gebruikt de gezinsvoogdij om over uw gezin te speculeren, zonder diagnostisch onderzoek of dito voorlichting!

 

Bron om te lezen, om te weten, hoe de jeugdzorgwerker denkt (en is opgeleid): https://www.jeugdzorgnederland.nl/contents/documents/complexe-scheidingen-methodiek.pdf .

Tot ùw mondigheid en hen doorziend!

 

Nuttig is: https://jeugdzorg.wixsite.com/jeugdzorg/omgangssabotage-g-i met veel meer!